Beszámoló az Öko Urbana Egyesület és a Morus Szent Tamás Kör közös rendezvényéről

2015.02.03 19:00

A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, korábbi ENSZ-nagykövet, Kőrösi Csaba igazgató úr volt az Öko Urbana Egyesület és a  Morus Kör vendége 2015. február 3-án az újbudai Éghajlat Könyves Kávéházban.


A találkozót nagy érdeklődés övezte. A teltházas beszélgetés szakmai kérdéseit Sáhó Eszter, az Öko Urbana Egyesület tagja tette fel. A beszélgetés házigazdája Pálfalvi Milán, a Morus Kör szervezője

Az Öko Urbana Egyesület és a Morus Szent Tamás Kör Áder János köztársasági elnök bejelentése után üdvözölte az új igazgatóság létrehozását, mert a környezeti fenntarthatóság ezáltal is a figyelem homlokterébe került. Az együttműködés lehetőségét keresve, és egymás kölcsönös megismeréséért a Morus Kör és az Öko Urbana Egyesület az új igazgatót hívta beszélgetésre.

Kőrösi Csaba bemutatkozójában elmesélte, miért választotta a diplomata karriert, milyen állomásokon keresztül vezetett az út az ENSZ-nagykövetségig, és miért kezdett el foglalkozni éppen a fenntartható fejlődés problémájával. A beszélgetés elején felidézte, hogy még nagykövetként a Holokauszt Emlékévében a magyar állam nevében tett bocsánatkérést.

A környezeti fenntarthatóság témájára térve az igazgató úr leszögezte, hogy korunk egyik legégetőbb kérdéséről van szó, amely akkor is érint minket, ha nem veszünk róla tudomást. A fiatalság dönt arról, hogy gazdaságunk, társadalmunk és kultúránk alakulását végre a saját kezünkbe vesszük, vagy kockáztatva akár a katasztrófát is csak sodródunk az eseményekkel.

Elmondta: Magyarország előtt különösen is nagy lehetőség áll a környezeti fenntarthatóság területén. Hazánk nemzetközi összehasonlításban is számottevő tapasztalatokkal és technológiával rendelkezik, tudósaink és mérnökeink már kiemelten foglalkoznak a vonatkozó területekkel. Áder János köztársasági elnök úr tehát igazán jól időzített, hogy most, a globális tervek készítésének és egyeztetésének idején hozta létre az igazgatóságot.

Kőrösi Csaba a tartalmas és jó hangulatú beszélgetés végén útravalóul egy etióp közmondást idézett: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön.”

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode